donderdag 24 november 2011

'Talenten Johan Cruyff College genomineerd voor Gronings sportgala'

Op maandag 19 december 2011 vind het Groninger Noordlease Sportgala 2011 plaats in Martini Plaza. Een mooi moment voor twee studentes van het Johan Cruyff College. Derde jaars studente Suzanne Williams en eerste jaars studente Marije Oosterhuis zijn genomineerd voor die Sportgala. De twee topssporters zijn respectievelijk als sporttalent en sportploeg van het jaar genomineerd.

Sportploeg van het jaar
Groningen Atletiek (dames)

Dit jaar eiste het damescollectief van Groningen Atletiek de hoofdrol op, door in competitieverband vanuit de eerste divisie te promoveren naar het vaderlandse atletiekwalhalla, de eredivisie.


De Groningen Atletiek Dames moeten samen met de GasTerraFlames en met Rogier Blink en Nanne Sluis gaan uitvechten wie sportploeg van het jaar wordt in 2011.


Sporttalent van het jaar
Marije Oosterhuis (zwemmen, aangepast sporten)

Kent u ze nog, de Eemsrobben van weleer? Linda Moes, Marieke Mastenbroek en hun trainer Anton Koekkoek. Internationaal vermaard in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Inmiddels heeft de club uit Delfzijl weer een nieuwe troef in de aanbieding. Het is Marije Oosterhuis, nog slechts 16 lentes oud/jong maar toch in het bezit van een prijzenkast van hier tot ginder. Alleen dit jaar al drie keer goud, een keer zilver en een keer brons bij de nationale jeugdkampioenschappen aangepast zwemmen. En ondanks die 16 jaar doet Marije ook stevig mee bij de senioren, getuige haar bronzen kampioensplak op de 100 rugslag. Ze staat dan ook al genoteerd als potentiële deelneemster aan de nakende Paralympische Spelen.


Samen met Rianne Echten en Henk Jaap Moorlag maakt Marije uit of zij sporttalent van 2011 wordt


Stem allemaal op deze twee toppers via: http://www.huisvoordesportgroningen.nl/partnerschap/groninger-noordlease-sportgala-2011/polls

woensdag 16 november 2011

'Joshua Schuurman op het NK bowlen in Dordrecht'

Afgelopen weekend (12 en 13 november 2011) vond het NK bowlen voor jeugd plaats in Dordrecht. Voor het Noorderpoort kwam een bekende in actie, de 17-jarige Schuurman deed ook mee aan dit NK.

Schuurman kwam zowel in de dubbels als in de enkel naar voren op de baan. Bij de dubbels speelde Schuurman samen met Jordi Putman. Schuurman gooide een aantal van 1601 punten, terwijl Jordi Putman maar liefst een aantal gooide van 1707 punten gooide. Het eindresultaat met 3308 punten was een gouden plak in Dordrecht.

Tijdens de single wedstrijden presteerde Schuurman naar eigen zeggen onder de maat. Waar hij uiteraard op gehoopt had was een gouden plak. Uiteindelijk ging Schuurman er vandoor met een bronzen plak. Met een totaal score van 1601 punten kwam Schuurman ruim 108 punten tekort om met het gouden eremetaal aan de haal te gaan.

Al met al wist Schuurman dus toch 2 medailles te bemachtigen op het NK jeugd bowlen in Dordrecht!

donderdag 10 november 2011

NPsports begint met de sportlessen

NP sports is begonnen met de eerste sportlessen op de locatie Van Schendelstraat. Aan drie verschillende klassen werden zumba en zelfverdediging aangeboden, dit werd afgesloten met een leuk eindspel. Uiteindelijk was het een groot succes! Alle leerlingen waren enthousiast en vonden het sporten erg leuk. Deze sporten werden gekozen omdat de leerlingen van de Van Schendelstraat hadden aangegeven in de sportmotieventest dat zij deze sporten graag zouden doen.

dinsdag 1 november 2011

'Je kunt niet beter worden dan jezelf'

● Inwoner van Gieterveen groeit als mens door Japanse krijgsdiscipline aikido

Zijn medescholieren op het Johan Cruyff College in Groningen - ook allemaal beginnend topsporter - vinden het wel wat vreemd dat Arend Terlaak met aikido een sport beoefent waarbij niet wordt deelgenomen aan wedstrijden of kampioenschappen. "Dat zijn ze niet gewend. Bij hen draait alles om wedstrijden winnen. Ze begrijpen het niet. Maar dan leg ik het uit en begrijpen ze het meestal wel", zegt de 17-jarige inwoner van Gieterveen.

Arend is de jongste in Nederland met een eerste dan graad en zwarte band in de Japanse krijgsdiscipline aikido. Hij begon ermee op zijn zesde en is nog lang niet uitgeleerd. "Er is altijd werk te doen. Ook al zijn de oefeningen hetzelfde, je vindt steeds nieuwe technieken. Je probeert een goede houding in te nemen en alles zo perfect mogelijk te krijgen. Je leraar laat wel weten of het goed is wanneer je tegen hem vecht. Als je zijn balans verstoort en hij valt om, dan was de techniek goed. Als hij blijft staan niet. Het laatste komt veel vaker voor dan het eerste. Er blijft altijd ruimte voor verbetering. Je bent een leven lang aan het leren."


Wedstrijden vecht de bedachtzaam formulerende jonge sporter niet. "Aikido is geen wedstrijdsport. Het gaat er niet om om een tegenstander te verslaan, de sterkste te zijn en je verheven boven iemand anders te voelen. Je moet jezelf beter maken. En beter dan jezelf zal je niet worden." Arend is er geen voorstander van om het wedstrijdelement wel in te voeren. "Dan verander je de hele sport."

Aikido, dat in ons land slechts een paar duizend beoefenaars kent, heeft een fikse filosofische component. De sport werd in het van de vorige eeuw in Japan ontwikkeld door grondlegger Morihei Ueshiba. Hij liet zich inspireren door technieken van de samoerai, de Japanse ridders, en vechtsporten als daito ryu jiu jitsu, jiutjitsu en kenjutsu. Hij verbond daarmee opvattingen die hij ontleende aan de religie omoto-kyo.

Volgens Ueshiba of O'Sensei (de grote meester), zoals de aikido-beoefenaars hem noemen, moet de door hem ontwikkelde sport niet zijn gericht op het vernietigen van de tegenstander, maar juist op het hem zo min mogelijke schade toe brengen. Alle aikido-technieken zijn bedoeld als verdediging, als een reactie op een aanval. Het is de bedoeling om je niet schrap te zetten, maar mee te geven met de kracht van de aanvaller en deze vervolgens uit balans te brengen. Daar passen en in het traditionele aikido geen wedstrijden bij, al is er een variant ontstaan waarbij dit principe werd losgelaten.

Arend Terlaak beoefent aikido in zijn puurste vorm. Hij traint al elf jaar bijna dagelijks in de dojo van de Stichting voor Japanse en Okinawaanse Krijgskunsten (SJOK) in Groningen onder leiding van de leraren Chris de Jongh, Jan Gerrit Post en Christiaan Zandt. Als klein ventje kwam hij er ooit op zijn zesde binnenlopen. "Dat kwam door m'n vader. Hij zei: die sport dat is wat voor jou. Hij bracht me naar Groningen, we woonden toen nog in Wedde, en na de eerste les was ik verkocht. Ik wilde er nooit meer mee stoppen. Het waren heel leuke lessen. Het voelde goed. Ik had voordat ik met aikido begon een slechte motoriek. Die is helemaal verdwenen. Je leert opnieuw bewegen. Je beweegt anders dan een ander. Ik heb ook een andere manier van lopen gekregen. En ik zit niet onderuitgezakt maar rechtop. Als ik op mijn knieën zit, ben ik een van degenen die het meest rechtop zit. De technieken van aikido zijn hulpmiddelen om te groeien in het dagelijks leven. Je leert efficiënter. Dingen die niet efficiënt zijn, probeer ik niet te doen."


Arend assisteert in de dojo bij de lessen aikido voor de jeugd. En dat bevalt hem opperbest. Hij wil van het lesgeven dan ook zijn beroep maken. "Ik wil lessen gaan geven op scholen en aan werknemers van bedrijven. Veel kinderen zijn te zwaar en hebben een slechte motoriek. Behalve voor het lichaam is aikido goed voor de geest. Ik moet nu eerst m'n lesbevoegdheid halen en mijn school afmaken. Op den duur wil ik een eigen dojo hebben. Niet in het Noorden, maar mogelijk in Amsterdam of Frankrijk. Daar heeft achtste dan Nobuyoshi Tamura, van wie ik gelukkig nog les heb gehad, de sport populair gemaakt. Hij is nu overleden."